چگونه در نرم افزار Ableton Live سمپل بگیریم؟
بیشتر افراد وقتی به Ableton Live فکر می کنند، یک محیط آهنگسازی جذاب را متصور می شوند که امکان تنظیم لوپ ها و کلیپ ها را در قالب یک رابط کاربری بر پایه ی grid در اختیار آن ها قرار می دهد. این نرم افزار معروف است به این که کاربر به راحتی می تواند ترک ها را در کنار هم قرار دهد، از لوپ ها و groove های سیکوئنس شده گرفته تا انواع پلاگین های اینسترومنت. اما بُعد دیگری از این نرم افزار وجود دارد که به راحتی نادیده گرفته می شود: سمپلینگ. در این مقاله نگاه عمیقی به قابلیت های صوتی Live با تمرکز بر روی سمپلینگ، قطعه بندی بیت ها و تنظیم صداها در سمپل پلیر Simpler خواهیم داشت.
سمپلینگ چیست؟
سمپلینگ هنر ضبط یک تکه ی کوتاه صدا و استفاده از آن به روش های خلاقانه است. سمپلینگ شاید نسبت به بیشتر سینتی سایزرهای مدرن ابتدایی تر باشد، اما نقش مهمی را در اواخر دهه ی هشتاد و نود میلادی ایفا کرد. امروزه برداشتن یک یا چهار میزان از یک بیت خوب، قطعه بندی آن و ساخت بیت های کاملا جدید از آن در موسیقی هیپ هاپ و موزیک الکترونیک بسیار مورد استفاده ی تنظیم کنندگان قرار می گیرد. خوشبختانه انجام این کار در نرم افزار Ableton Live بسیار آسان است.
چه چیزی سمپلینگ در Ableton Live را جذاب می کند؟
بسیاری از سمپلرها تنها یک سمپل پلیر هستند، اما وقتی شما ابزارهای ویرایش صدای گسترده ی Ableton Live را با سمپل پلیر منعطف Simpler ترکیب می کنید، به سیستمی دسترسی دارید که هم کار کردن با آن آسان تر است و هم نسبت به سمپلرهای عادی قابلیت های بیشتری دارد. برای مثال، با Ableton Live شما می توانید یک ریتم درام زنده را ضبط کنید، سپس آن را در حالت Detail View مرتب کنید، آن را وارد Simpler کنید، بیت را به صورت سمپل های متعدد تقسیم کنید، سمپل های قطعه قطعه شده را به درام ماشین Drum Rack وارد کنید، هر کدام از سمپل ها که می خواهید را معکوس کنید و یا کوک آن ها را بالا یا پایین ببرید و به این ترتیب بیت های کاملا جدید بسازید. تمام این کارها را می توانید در عرض چند دقیقه انجام دهید.
کار کردن با فایل های audio در Ableton Live
پیش از این که به قدرت Simpler و تنظیم سمپل در Ableton Live بپردازیم، رابط کاربری فوق العاده ی drag-and-drop و قابلیت های کلی ضبط و ویرایش صدای این نرم افزار را بررسی می کنیم. شما می توانید فایل های صوتی را از هر کجا در کامپیوتر یا داخل مرورگر یکپارچه ی Live بکشید و آن را روی یک ترک audio و یا MIDI رها کنید.
علیرغم تمرکز روی حالت نمایشی arrangement view، نرم افزار Live به صورت یک نرم افزار آهنگسازی سنتی هم به خوبی عمل می کند و قابلیت های ضبط مولتی ترک کاملی دارد. این یعنی شما به راحتی می توانید محتوای خودتان را سمپل کنید، چه این محتوا یک بیس لاین زنده باشد چه یک تکه از یک آهنگ معروف. در حقیقت شما می توانید صدای مورد نظرتان را روی یک ترک ضبط کنید، روی کلیپ ضبط شده دابل کلیک کنید تا سمپل را در حالت Clip View ببینید و سپس آن را مرتب کرده و دیگر تنظیمات را روی آن انجام دهید؛ تمام این کارها بدون استفاده از Simpler انجام می گیرد.
شروع به کار
کار را با پیدا کردن سمپل مورد نظرتان شروع کنید. می توانید سمپل را از روی هارد درایو انتخاب کنید، اما قسمت browser در Live بسیار جذاب است و فایل های شما را ساماندهی می کند. در هر حالت یک MIDI track خالی را انتخاب کرده و سمپل را روی پنل پایین صفحه رها کنید. مطمئن شوید که این پنل روی حالت Device View (و نه Clip View) قرار گرفته باشد، در غیر این صورت ترک شما به یک audio track تبدیل می شود. اگر این کار را به درستی انجام داده باشید، نرم افزار یک اینسترومنت Simpler را به صورت اتوماتیک برای شما می سازد که سمپل شما در آن لود شده است.
مانند بیشتر افکت ها و اینسترومنت های نرم افزار، Simpler اطلاعات زیادی را در یک پنجره ی کوچک جا داده است که ممکن است باعث شلوغ به نظر رسیدن آن شود. روی مثلث کوچکی که در گوشه ی بالای سمت چپ پنجره ی Simpler قرار دارد کلیک کنید تا پنل اصلی نمایش سمپل به شکل بزرگتری برای شما باز شود. در این حالت شما به صورت همزمان نمایی از کنترل های پشت Simpler را هم می توانید ببینید. اگر می خواهید کارهای پیچیده انجام دهید، ابزارهای خلاقانه ی زیادی برای pitch و time warping در این قسمت قرار گرفته است.
چگونه یک سمپل را در Ableton Live قطعه بندی کنیم
قطعه بندی کردن سمپل ها در Ableton Live بسیار ساده است. در این مرحله، Live ممکن است با فعال کردن Warp اینسترومنت Simpler را به حالت Slice Mode برده باشد، اما اگر این طور نبود، خودتان باید این کار را انجام دهید. حالت Slice Mode روی هر ترانزینت یک مارکر اضافه می کند. شاید لازم باشد این مارکرها را کمی تنظیم کنید، اما حتی اگر قرار باشد این کار را انجام دهید جابجایی مارکرها بسیار ساده خواهد بود. اگر متریال شما با تمپوی باقی ترک هماهنگ نباشد، Warp Mode به راحتی مشکل را برطرف می کند، البته خودتان هم می توانید با کنترل pitch تمپو را تغییر دهید.
اجرای groove های جدید
وقتی سمپل را قطعه بندی کردید، می توانید هر کدام از قطعه ها را به وسیله ی MIDI اجرا کنید که اولین قطعه روی نت C1 قرار می گیرد. این قابلیت باعث می شود سیکوئنس کردن یا اجرای قطعات سمپل ها راحت شود. چندین کنترل در قسمت پایین پنجره ای که موج های صوتی را نشان می دهد قرار گرفته که شامل مُدهای پلی بک می شود. مُدهای پلی بک، هم پلی بک مونوفونیک و هم پلی بک پلی فونیک را به شما ارائه می دهند، به علاوه ی حالت Thru که حتی اگر نت MIDI ادامه پیدا نکند سمپل را اجرا خواهد کرد. مانند درام ماشین های قدیمی.
Drum Rack: فراتر از Simpler
تا به اینجای مقاله تمام اصول قطعه بندی کردن بیت ها در Ableton Live را به شما توضیح دادیم، اما چند چیز دیگر وجود دارد که می توانید آن ها را نیز امتحان کنید. برای مثال اگر روی نمای شکل موج Simpler راست کلیک کنید، آپشن های “Slice to Drum Rack” و “Slice to New MIDI Track” را خواهید دید. هر دوی این آپشن ها بیت ها یا سمپل های قطعه بندی شده ی شما را دریافت می کنند و هر قطعه از آن ها را به پدهای مختلفی در درام ماشین Drum Rack اختصاص می دهند. به این ترتیب گزینه های بسیار زیادی برای اجرا و تغییر دادن سمپل ها در اختیار شما قرار می گیرد.
چگونه یک سمپل را در Ableton Live کوک کنیم
چندین راه برای تغییر کوک سمپل ها در Ableton Live وجود دارد. این آپشن ها در بخش کنترل های اصلی کنار نمایشگر شکل موج صوتی در حالت Clip View قرار دارند. همچنین Simpler کنترل های دیگری را برای تغییر pitch در اختیار شما قرار می دهد. در تب Controls شما به یک دکمه ی چرخشی ساده ی Transpose و مجموعه ای از envelope و کنترل های LFO دسترسی دارید که به شما اجازه می دهند افکت های ماژولیشن پیچیده ای را روی pitch پیاده کنید.
Drum Rack همان قدرت و کارایی Simpler را به صورت مجزا روی تک تک قطعه های سمپل به شما ارائه می دهد. Drum Rack مانند یک سمپلر درام ماشین کلاسیک 16 پد است، با این تفاوت که هر پد کنترل های زیادی را روی تمام قطعه های سمپل در اختیار شما قرار می دهد. همچنین شما به چیزی بسیار بیشتر از 16 پد دسترسی دارید.
دو راه برای pitch shift کردن در Drum Rack وجود دارد. اول این که اگر شما قسمت کنترل پنل Drum Rack را باز کنید تا قسمت های MIDI و I/O به شما نمایش داده شود، کنترل های کاملی را برای هر قطعه از سمپل خواهید دید که شامل قابلیت تغییر کوک هر قطعه برحسب نت می باشد (در ستون Play). این ویژگی مخصوصا وقتی بخواهید کوک سمپل های ملودیک را تغییر دهید بسیار مفید است، چرا که می توانید آن ها را روی گام پروژه نگه دارید.
راه دیگر برای تغییر کوک هر قطعه در Drum Rack هم بسیار ساده است. یکی از ویژگی های Simpler که در درام ماشین Drum Rack هم پیدا می شود، تب Controls است. این پنل بسیار جالب است. این قسمت دارای سه بخش می باشد: یک فیلتر چند حالته، یک pitch envelope و یک LFO با چند الگو که شما می توانید آن را با شدت های مختلف به چهار مقصد اختصاص دهید. ترمولو، ویبراتو، سوییپ های فیلتر و pitch bending و بسیاری کارهای دیگر را می توانید در این بخش انجام دهید. کافیست چند دقیقه را در این تب بگذرانید تا ایده های تازه ای به شما الهام شود.
چطور یک سمپل را در Ableton Live معکوس کنیم
درست مانند تغییر کوک سمپل ها، چند راه برای معکوس کردن سمپل ها در Live وجود دارد که در حالت Clip View، در Simpler و یا در Drum Rack می توانید به آن ها دسترسی داشته باشید. معمولا سمپل هایی که خودتان ضبط کرده اید (و نه سمپل هایی که دانلود یا خریداری می کنید) را در حالت Clip View معکوس خواهید کرد، چرا که احتمالا بخواهید آن ها را مرتب کنید و سمپل را به حالت بزرگ تری مشاهده کنید که Clip View این حالت را برای شما فراهم می کند.
اگر می خواهید یک سمپل آماده ی خریداری شده را به Simpler وارد کنید، دلیلی ندارد از حالت Clip View استفاده کنید. اگر روی waveform راست کلیک کنید، گزینه ای برای معکوس کردن تمام سمپل را خواهید دید. توجه داشته باشید که این گزینه تمام سمپل را تحت تاثیر قرار می دهد، نه برش هایی که در سمپل ایجاد کرده اید.
اگر می خواهید یک برش خاص از سمپل را معکوس کنید، باید سمپل قطعه بندی شده را روی Drum Rack لود کنید. اگر قرار است یک یا چند برش خاص را معکوس کنید، باید آن ها را برش دهید یا اصطلاحا کراپ کنید. این کار به سادگی و با انتخاب یک برش، راست کلیک کردن روی waveform و انتخاب گزینه ی “Crop Sample” انجام می شود. این کار را دوباره انجام دهید اما این بار گزینه ی “Reverse Sample” را انتخاب کنید تا برش های مورد نظرتان معکوس شوند.
امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات مفیدی در رابطه با سمپلینگ در Ableton Live کسب کرده باشید. همان طور که می بینید، کارهای بسیار زیادی را می توان با قابلیت های سمپلینگ این نرم افزار انجام داد. چه بخواهید بیت ها را برش دهید و چه بخواهید صداهای اینسترومنت جدید و جذاب بسازید، به راحتی می توانید با Ableton Live به هدفتان برسید.