۶ نکته برای مرتب کردن استودیوهای خانگی
۱- محیط را تمیز نگه دارید
بیاید اول با یک مورد بدیهی شروع کنیم:
تمیز نگه داشتن محیط.
صرفنظر از مشکلات عدیدۀ بهداشتی، گرد و خاک، باعث خرابی تجهیزات و افزایش استهلاک آن ها می شود. فرش را جاروبرقی بکشید، مبلمان و اثاثیۀ مستقر در استودیو را غبارروبی کنید، کیس و تجهیزات متصل به کامپیوتر را تمیز کنید و برای قسمت هایی که امکان تمیز کردن با دستمال وجود ندارد از اسپری هوای فشرده یا بلوور استفاده کنید. برای تجهیزات الکترونیکی کامپیوتر (مثلاً مادربورد) می توانید از اسپری های مخصوصی که به همین منظور ساخته شده اند استفاده کنید؛ استفاده از این اسپری ها آسیبی به مدارهای الکترونیکی وارد نمی کند و خیلی زود خشک می شوند. سعی کنید در استودیو چیزی نخورید؛ چون هم حواس شما را پرت می کند و هم باعث کثیف شدن محیط می شود. در استودیو باید تمام هوش و حواستان به موسیقی باشد نه مرغ سوخاری!
۲- همه چیز را سر جای خود قرار دهید
در یک محیط شلوغ و درهم و برهم (مثل سریال Hoarders) بعید است بتوانید روی کارتان تمرکز کنید. محیط تمیز یعنی ذهن تمیز؛ بنابراین تا می توانید عوامل مزاحم را از محیط حذف کنید و قسمت های شلوغ را مرتب کنید. کاغذهای باطله، کتب، مجلات و خلاصه هر چیزی که به سهم خود، بخشی از محیط را اشغال کرده اند و لزومی به وجودِ آن ها در استودیو نیست نباید در آنجا حضور داشته باشند. اقلام مختلف را دسته بندی کنید و هر یک را در جای خودش قرار دهید. در جایی که مربوط به کاغذهای اضافه است نباید کتاب یا چیزی دیگری بگذارید و بالعکس. میکروفون و سازها را در صورتی که استفاده نمی کنید در کاور قرار دهید. پایۀ میکروفون و استندهایی که در حال حاضر استفاده نمی کنید تا کنید و در جای دیگری قرار دهید. تجهیزاتی را که به ندرت از آن ها استفاده می کنید در مکانی خارج از استودیو قرار دهید (یا در صورت امکان بفروشید).
۳- کامپیوتر را مرتب نگه دارید
رایانۀ شخصی مهم ترین جزء یک استودیوی موسیقی است و همانطور که باید محیط فیزیکی را مرتب کنید باید محیط مجازی کامپیوتر را هم مرتب کنید. دسکتاپ کامپیوتر، میز کار مجازی شماست. وقتی داخل فولدرها دنبال فایلی می گردید مثل آن است که دنبال چیزی در کشوهای میز هستید. بنابراین هیچ فرقی ندارد که محیط فیزیکی باشد یا غیرفیزیکی؛ در هر صورت باید مرتب سازی و ساماندهی را انجام دهید. سعی کنید دسکتاپ را مرتب نگه دارید. فایل های اضافه، جایشان دسکتاپ نیست. فقط نرم افزارها و فایل ها و فولدرهای مهم که همه روزه با آن سر و کار دارید می توانند در دسکتاپ قرار گیرند. به همین ترتیب فایل هایی که به ندرت از آن استفاده می کنید در فولدر دیگری خارج از محیط دسکتاپ آرشیو کنید. این آرشیو می تواند به صورت یک فایل فشرده هم باشد. فولدرها و زیرفولدرها را بر اساس قاعدۀ یکسانی ایجاد کنید (مثلاً مشتری > تاریخ > جلسۀ کاری.) نرم افزارها، فایل ها و پلاگین های غیرضروری را حذف کنید؛ هیچ کسی به 71 اکولایزر مختلف نیاز ندارد. نرم افزارهایی بی ارتباط با موسیقی را ببندید. استودیوی جای وب گردی و چک کردن شبکه های اجتماعی نیست!
۴- تجهیزات ضروری را دم دست قرار دهید
اگر برای افزایش gain پری امپ یک اتاق آن طرف تر می روید قطعاً تمرکزتان روی کار کم می شود. برای حل این مشکل، تجهیزاتی را که زیاد استفاده می کنید در مکان مناسبی قرار دهید. مانیتور، کارت صدا، پری امپ و هر پراسسوری را که زیاد از آن استفاده می کنید در مکانی نزدیک به خود قرار دهید. مطمئن شوید که هر چیزی را در ارتفاع مناسبی از رک قرار می دهید. اگر برای دسترسی به تجهیزات، مجبورید از جایتان برخیزید یا خم شوید، یعنی مکان درستی برای آن ها انتخاب نکرده اید. میکسر، صفحه کلید کامپیوتر و ماوس باید در وضعیتی باشند که به راحتی بتوانید از آن ها استفاده کنید. نباید هنگام کار با ماوس یا صفحه کلید، مچ دست در وضعیت نامناسبی قرار بگیرد. ضمناً به فکر خرید یک صندلی استاندارد و ارگونومیک باشید؛ قطعاً ارزان تر از فیزیوتراپی است!
۵- کابل ها را مرتب کنید
استودیوهای ضبط کابل های زیادی دارند و اگر حواستان نباشد طولی نخواهد کشید که کابل ها در هم می لولند و یک فضای اسپاگتی مانند به وجود می آید! به همین خاطر مرتب سازی کابل ها، بسیار ضروری است. این کار کمک می کند کابل ها به صورت اتفاقی وسط ضبط کشیده نشوند، فیش ها را زود پیدا کنید و حتی جلوی آسیب های احتمالی به خاطر اشتباه زدن کابل ها را بگیرید. چاره چیست؟ برای شروع کابل های آسیب دیده و بی استفاده را از محیط خارج کنید. سیم ها را با یک سیستم درست دسته بندی کنید. مثلاً از گیره ها و دراورها برای جدا کردن سیم های هر دستگاه استفاده کنید. هر جایی لازم است از لیبل های چسپان و رنگی برای شناسایی و تمیز دادن کابل ها از هم استفاده کنید. از داکت ها و ترانک ها برای مخفی کردن قسمت های اضافه سیم استفاده کنید. داکت کمک می کند تا سیم های بلند در هم پیچیده نشوند و فقط فیش خروجی در دسترس شما قرار گیرد. انجامِ درست این کار به همت و تلاش شما بستگی دارد.
نکته: هیچگاه کابل سازها را کنار سیم های برق قرار ندهید؛ چون ممکن است به خاطر تداخل الکترومغناطیسی، گرفتار نویز شوند.
۶- روتین روزانه داشته باشید
بهترین روش برای نگهداری استودیو، داشتن یک روتین روزانه است. با خودتان عهد کنید که در انتهای هر جلسه، محیط را مرتب کنید تا برای جلسۀ بعد آماده باشد. زباله ها و چیزهای غیرضروری را دور بیندازید. تمام فضای اتاق باید به همان نحوی شود که کارتان را شروع کردید. فقط چیزهایی را نگه دارید که برای جلسۀ بعد لازم دارید.
حواس پرتی، عامل مضری برای خلاقیت ذهنی است و محیط های شلوغ و به هم ریخته عامل مهمی برای حواس پرتی هستند. تمیز نگه داشتن استودیو و حذف اقلام غیر ضرور، کمک می کند تا جو راحتی بر محیط حاکم شود و این جو آرام تضمین کنندۀ موفقیت شماست. همین چند نکتۀ ساده را رعایت کنید و شاهد افزایش بهره وری تان باشید!